Actueel nieuws

 Zoeken

 


Bij het thema fitheid en gezondheid, zijn er heel wat leuke verzoeken binnengekomen om gastlessen te geven.

Zo hebben wij twee fysiotherapeuten in de groep gehad. De moeder van Joeri kwam in groep 6 en Nadine, de vriendin van meester Tim, kwam in groep 5.
Zij heeft het gehad over botten, kraakbeen, spieren en nog veel meer dat te maken heeft met het menselijk lichaam. De kinderen hadden daar ook erg veel vragen over en luisterden aandachtig.
De kinderen leerden dat botten er niet alleen zijn voor de stevigheid van het lichaam, maar ook voor bescherming van organen.
De schedel biedt ook bescherming voor de hersenen. Maar als je hersenen tegen je schedel aan zouden zitten, zouden ze keer op keer klappen krijgen. Daarom zit er een laagje vocht tussen. Dit werd met door middel van een proefje voorgedaan. In een bakje zat een ei met water. Nadat het bakje flink door elkaar was geschut, bleek het ei nog heel te zijn. Het vocht (het water) beschermde het ei (de hersenen) tegen botsen.
Adam vroeg wat er zou gebeuren als je het water er dan uit zou halen. Hij mocht dit proberen en het ei was na één keer schudden kapot.
De kinderen hebben ook geleerd hoe groot een hart ongeveer is en ze hebben nog een test gedaan met hun hartslag. Eerst een minuut opnemen in rust en daarna een minuut opnemen, nadat er flink is gerend.
Als laatste hebben de kinderen hun spierballen opgemeten. Eerst als de arm ontspannen naast het lichaam hing en daarna als de spierbal echt is aangespannen.
Omdat de tijd helaas op was, moesten we stoppen met de les. De oefeningen en opdrachten die er nog gedaan konden worden, hebben wij gekregen en kunnen wij in januari weer gaan doen.
Moeder van Joeri en Nadine, heel erg bedankt voor de leuke gastlessen.

De tweede gastles was van Jeroen, de vader van Julia uit groep 6. Jeroen is werkzaam op de spoed eisende hulp (SEH) en kwam zijn kennis delen met de kinderen. Jeroen was niet alleen gekomen, hij had zijn grote vriend meegenomen.
Jeroen legde eerst uit wat hij met zijn werk doet. Wat moet hij allemaal doen op de SEH. De kinderen kwamen erachter dat als je echt snel geholpen moet worde, je daar terecht kunt. Een aantal dingen die zij doen zijn breuken zetten en gipsen, bloed prikken of wondjes behandelen.

Jeroen liet zien hoe het werkte als je bloed moest prikken. Er kwam eerst een band redelijk strak om je arm, zodat de aderen goed zichtbaar werden. Ze konden dan beter prikken.

Daarna kwam het skelet aan bot. Hoeveel botten hebben mensen eigenlijk? Door de eerdere gastles wisten veel kinderen dat dit verschilt. Als baby heb je namelijk veel meer botten dan als volwassen persoon. Als baby heb je ongeveer 350 botten. Als deze volgroeid en aan elkaar zitten, houd je er nog 206 over.

Daarna was het de beurt aan Julia om haar arm in te laten gipsen. Kinderen mochten kijken hoe dit werkte en voelen hoe het gips in de eerste fase aanvoelde en hoe het aanvoelde als het hard geworden was.

Nadat Julia ingegipst weer kon gaan zitten heeft Jeroen de kinderen geleerd wat er nu het  belangrijkste is als mensen binnenkomen. Dit kunnen mensen zijn die flauwgevallen zijn, een hartaanval hebben gekregen of een hersenbloeding. Het eerste wat er dan  wordt gedaan is mensen stabiliseren. Ervoor zorgen dat mensen niet zieker worden dan dat ze al zijn. De meest zieke mensen worden daarom als eerste geholpen.
Wat is het eerste waar er naar gekeken wordt:
1. Nekwervers. Daar lopen de zenuwbanen doorheen. Deze zenuwbanen praten met je hersenen. Ze zorgen dus ook voor een hartslag en ademhaling.
2. De mond. Door je mond gaat de zuurstof dus deze moet vrij zijn.
3. De longen. Deze zorgen voor zuurstof.
4. Het hart.

Jeroen heeft daarna de stappen voorgedaan van de stabiele zijligging. Door deze techniek te kennen, kun je mensenlevens redden.
De kinderen zijn daarna in tweetallen de stabiele zijligging gaan oefenen.

Jeroen, heel erg bedankt voor de leuke les!

Gepubliceerd op 12-12-2017 door Leerkracht

Categorieën: categorygroep 5 categoryAlgemeen

Bekeken: 540 keer

© 2014 obs De Bonte Tol | Gantellaan 5 | 2642 JK Pijnacker

directie mw. F. Hogervorst | tel hoofdgebouw 015-3699256 | tel bijgebouw 015-3699410 | info@debontetol.nl | Inloggen