Actueel nieuws

 Zoeken

 


In samenwerking met de bibliotheek en team4talent, kwamen twee mensen een gastles geven over rijmen. Dit deden zij met behulp van Ozobots. Dit zijn kleine robots.

De kinderen kregen aan het begin van de les eerst een uitleg over wat een Ozobot is en wat hij kan ‘lezen’. De Ozobot leest alleen kleuren. Niet alle, alleen rood, groen, blauw en zwart.

Daarna kwam er een stukje over rijmen. Wat is rijmen? Wanneer rijmen woorden op elkaar? Wat is een gedicht?
De kinderen leerden hierbij dat het verschillende soorten rijm zijn. Bijvoorbeeld: ABBA, ABAB of ABBA. Het was erg leuk om te horen dat een kind uit de klas wist te vertellen dat ABBA ook een popgroep was. De letters geven aan welke woorden er rijmen. Dus de letters A rijmen op elkaar en de letters B. Deze woorden staan aan het einde van de zin, waardoor en een rijm ontstaat.

Iedereen kreeg een codekaart om de Ozobot mee te besturen. Deze codes konden de kinderen inkleuren op de plattegrond. De Ozobot wist dan precies wat hij moest doen. Het inkleuren van de vakjes moest wel heel precies gedaan worden. Als er kleuren door elkaar gaan of er nog wit in de vakjes te zien zouden zijn, zou de Ozobot het niet meer begrijpen.

De eerste vorm die werd gedaan met de Ozobot was dat hij over zes woorden heen reed. Hier moesten de kinderen dan een gedichtje mee maken.

Daarna kregen de kinderen een willekeurig gedicht en moesten zij de woorden in vakjes zetten. De Ozobot moest langs alle woorden rijden. De kinderen gingen dus met de codekaart bedenken, welke codes ze waar zouden zetten. De kinderen gingen heel enthousiast aan de gang. Het was leuk om te zien dat de kinderen de Ozobot kunstjes lieten doen. De tornado, turbo of moonwalk is vaak voorbij gekomen.

Gepubliceerd op 24-05-2018 door Leerkracht

Categorieën: categorygroep 5 categoryAlgemeen

Bekeken: 251 keer

© 2014 obs De Bonte Tol | Gantellaan 5 | 2642 JK Pijnacker

directie mw. F. Hogervorst | tel hoofdgebouw 015-3699256 | tel bijgebouw 015-3699410 | info@debontetol.nl | Inloggen