Luizenbeleid

Wat zijn hoofdluizen?                                    

Hoofdluizen zijn insecten met zes poten, die alleen op de hoofden van mensen leven. Ze komen niet voor bij dieren, brengen geen ziekten over maar kunnen wel jeuk veroorzaken. Hoofdluizen leven van mensenbloed. Een paar keer per dag prikt een hoofdluis in de hoofdhuid en zuigt hij zich vol met bloed. Een volwassen luis is ongeveer 3 mm lang en varieert in kleur van zandkleurig tot bijna zwart. Alleen wanneer een hoofdluis net bloed opgezogen heeft is hij donkerrood gekleurd.

 

 

Van neet tot volwassen hoofdluis:

De vrouwelijke hoofdluis legt dagelijks zo'n vier tot acht eitjes. Deze eitjes worden neten genoemd. De neten worden met een soort lijm vlak boven de hoofdhuid stevig aan de haren bevestigd.

Na ongeveer zeven dagen ontpoppen de neten zich tot nieuwe luizen. Deze nieuwe hoofdluizen worden nimfen genoemd.

Een jonge hoofdluis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer één maand en legt in die tijd zo'n 250 eitjes.

Een vrouwtjesluis leeft ongeveer 22-38 dagen. De levensduur van een mannetjesluis is 23-30 dagen. Zonder eten (mensenbloed) kan een hoofdluis ongeveer twee dagen overleven

van Nimph tot hoofdluis (bron:www.hoofdluizen.nl)

Het krijgen van hoofdluis heeft NIETS te maken met lichamelijke hygiëne! Hoofdluizen voelen zich juist heel prettig op een schoon hoofd…..

Voorbeelden van hoe een luis te herkennen is:

 

 

Hoe kom je van hoofdluizen af?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Geregeld controleren is nog steeds de beste remedie. Als je toch hoofdluizen hebt geconstateerd, zijn er twee methodes die worden geadviseerd om hoofdluis te behandelen.1. Gedurende twee weken dagelijks kammen met een netenkam met metalen tanden.

2. Indien alleen kammen met een metalen netenkam niet voldoende resultaat oplevert, of praktisch niet haalbaar is, kun je het kammen ondersteunen door het haar te behandelen met een hoofdluismiddel.

 

Verdere informatie over dit onderwerp en b.v. filmpjes over het controleren op hoofdluis en de behandeling van hoofdluis kun je vinden op: www.landelijksteunpunthoofdluis.nl , www.hoofdluizen.nl en www.ggd.net

 

Het luizenbeleid van OBS De Bonte Tol:

Na iedere schoolvakantie van minimaal 1 week worden de kinderen op hoofdluis gecontroleerd door 2 of meer controlerende ouders van iedere klas. Als er bij uw kind hoofdluis wordt gevonden, wordt u door de leerkracht op de hoogte gebracht . Van de ouder/verzorger wordt dan verwacht dat u met behandelen begint zodra u uw kind ’s middags uit school hebt gehaald.

Als u zelf bij uw kind hoofdluis constateert dient u dit te melden op school. De luizencontroleurs zullen dan alle kinderen uit de klas extra controleren, en na twee weken nog een keer.

 

Luizenzakken:

Jassen van de kinderen worden in speciale luizentassen gedaan.

Iedere nieuwe leerling krijgt een gratis luizentas, deze wordt gesponsord door de Ouder Vereniging. Wilt u een nieuwe tas aanschaffen, dan kan dat voor € 5,00 bij Juf Ayse Cildir groep 1 / 2 A .

Er zijn ook speciale websites waar je luizentassen kunt bestellen. Het is de bedoeling dat ieder kind een luizentas heeft! Sinds het gebruik van deze tassen is het aantal keren dat er hoofdluis is gevonden sterk verminderd. Dit willen we graag zo houden.

 

                                      

Ondanks de luizencontroles op school is het uw verantwoordelijkheid dat uw kind luisvrij is! Wij raden u daarom aan uw kind regelmatig zelf op hoofdluis te controleren!

Emailadres: hoofdluiscontrole@debontetol.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2014 obs De Bonte Tol | Gantellaan 5 | 2642 JK Pijnacker

directie mw. F. Hogervorst | tel hoofdgebouw 015-3699256 | tel bijgebouw 015-3699410 | info@debontetol.nl | Inloggen